Glad kvinde

Att äta mat med mindre socker är ofta en riktigt bra idé. Det är i alla fall något man hör rätt ofta. Men varför är det egentligen så bra att dra ner på sockret, och vad kan man göra för att minska på sockerintaget? Det och mer kan du läsa om här i denna artikel.

Så påverkar sockret oss

Socker påverkar oss och våra kroppar negativt på flera olika sätt. Socker triggar ofta hungerkänslor eller sötsug, som i sin tur leder till ett ännu större sockerintag eller småätande. Det leder sedan i de flesta fall till övervikt. I extrema fall kan det leda till fetma och diabetes. Socker påverkar även våra tänder. Det skadar tänderna, samtidigt som det göder de dåliga bakterierna i munnen. Detta kan sedan leda till olika tand- och tandköttssjukdomar.

Det finns alltså många skäl till att börja äta sockerfritt i stället för produkter med mycket socker. Självklart ska man kunna äta lite socker, men håll alltid koll på hur mycket socker du äter. Risken är stor att du får i dig alldeles för mycket.

Byt ut sockret mot annan sötning

I dag är det faktiskt relativt enkelt att äta sockerfritt. Det finns många olika sockerfria produkter och märken på marknaden, så det är lätt att hitta något du tycker om. Easis är ett exempel på ett märke med många olika sockerfria produkter som bland annat sockerfria barer och olika sötningsmedel.

Genom att välja sockerfritt får du fortfarande den där söta smaken som du älskar, men utan lika många kalorier. Det är verkligen en fantastiskt bra lösning för dig som har svårt att sluta äta sötsaker helt.

Slipp onödigt socker genom att laga egen mat

Socker döljer sig i fler matvaror än de flesta kanske tror. Brukar du läsa på baksidan av alla matvaror du köper när du är ute och handlar? De allra flesta svarar no nej på denna fråga. Många missar därför hur mycket socker som faktiskt gömmer sig i deras matvaror. Som tur är så är det faktiskt riktigt enkelt att komma undan det gömda och onödiga sockret. Det enda du behöver göra är att laga mer av din mat själv. När du lagar din egen mat, vet du exakt vad den innehåller. Du kan alltså själv reglera hur mycket socker du äter varje dag. Om du i stället äter mycket färdigmat, vet du inte alls hur mycket socker den innehåller. Det är då lätt att få i sig alldeles för mycket. Därför ska du laga din egen mat, och då gärna sockerfritt.

Du kommer må mycket bättre utan socker

När du börjar äta mer sockerfritt och lagar mer mat själv kommer du att må mycket bättre. Mindre socker och hemlagad mat är mycket bättre för kroppen än en kost som är sprängfylld av socker och sötsaker. När du minskar på ditt sockerintag kommer du att känna dig mindre hungrig, få mindre huvudvärk och få mycket mer energi än tidigare. De flesta borde testa att äta mindre socker och äta mer sockerfritt varje dag.