lampor

Det finns en del saker att tänka på då du ska köpa lampor. Dels har vi ju detta med hur lampan ska se ut, vad det ska vara för slags lampa. Då menar vi taklampa, bordslampa, golvlampa och så vidare. Men så har vi ju även detta med lampor i form av själva ljuskällan. Om du vill, köp lampor på nätet, det är oftast mycket billigare!

Hur starkt vill du att din lampa ska lysa?

Idag är det ju så att styrkan på ljuset, det anges i lumen och inte watt längre. Det kan vara bra att lära dig hur du ska ”översätta” watt till lumen. För även om det fortfarande står W på förpackningen så menas det bara hur mycket energi som dras av lampan.

  • 75 watt motsvarar 920–1 055 lumen
  • 60 watt motsvarar 700–805 lumen
  • 40 watt motsvarar 410–470 lumen
  • 25 watt motsvarar 220–250 lumen
  • 15 watt motsvarar 120–135 lumen

Olika lampor passar bra för olika rum

Idag är det så att alla typer av rum i våra hem, de behöver ha flera olika ljuspunkter. Det så att de kan fylla sin funktion på rätt sätt samt även skapa rätt stämning. Det du kan börja med, det är att först välja en allmänbelysning efter vad rummet har som primär funktion. Därefter är det bara att lägga till flera andra bra ljuspunkter. Det kan vara lampor som belyser olika saker i rummet samt lampor vid soffan, i fönster med mera. Det allra bästa är att blanda upp allmänbelysningen med olika typer av ljuspunkter. Så satsa på att blanda mellan golvlampor, fönsterlampor, riktade spotlights och så vidare.

4 smarta tips 

Det är alltid bra att tänka i tre steg, att du ska ha allmänljus, punktbelysning och accentljus.

  • Allmänljus är en viktig del – välj gärna en takarmatur som sprider ett jämt ljus.
  • Många olika ljuspunkter gör ett rum mer levande – ju större rum, desto fler ljuspunkter,
  • Belys väggarna – gör att rummet känns både luftigare och vackrare.
  • Fönsterbelysning – skapar en känsla av dagsljus även om kvällarna. Du kan välja mellan en hängande armatur, en bordslampa eller integrera belysning i fönsterkarmen.

Satsa på snygga designerlampor

Om det är så att du är sugen på att köpa hem nya, snygga lampor så finns det en hel del att hitta på nätet. Det är inte fel att satsa på designer lampor, då de gör en hel del för att lyfta ett rum. Du kan hitta många snygga lampor hos lamp24.se om du vill. Det finns ett brett utbud av taklampor, bordslampor, pendellampor, golvlampor och så vidare. 

Du bör utgå från vad det är för rum du vill köpa lampa till. Det så att du hittar en som passar in. Det är ju inte fel att matcha lampan med din övriga inredning samt även med andra lampor som kanske redan finns i rummet. 

Se även till att du har rätt ljusstyrka på själva lampan, så att den passar med den lampa du köper!