För många är arbetskläderna de viktigaste plaggen i garderoben. Har man rätt kläder på jobbet så kommer man att arbeta bättre och trivas mer med sina sysslor. Hur viktigt det är med arbetskläder beror på vad man har för yrke. När det gäller kök så finns det ofta en tydlig praxis för vilka plagg som får förekomma. Kockar och annan personal i kök arbetar dessutom ofta under stor tidspress, med farligt höga temperaturer och riktigt vassa knivar och andra skärredskap. I det läget kan funktionella och bekväma kläder göra stor skillnad. Här kommer vi att gå igenom vilka olika plagg som är vanliga och viktiga i kök.

Kläder anpassade för krävande köksmiljöer

Kläder som passar i kök

Kläder för dem som arbetar i kök bör vara tillverkade i noggrant utvalda material så att det håller för dagligt slitage och många tvättar. Så småningom formas de efter kroppen på den som använder kläderna. Det handlar alltså om plagg som man bär ofta och som har betydelse för hur bra man kan prestera i köket. Rätt skor är också viktigt när man arbetar i kök. En sula med grepp gör så att man inte halkar lika lätt och en förstärkt tå kan vara värdefullt om man riskerar att tappa tunga saker eller hanterar heta vätskor. Inte minst ska skorna vara sköna att gå och stå i.

Kläder anpassade för kök kan vara allt från förkläden, till kockrockar och särskilda kockbyxor. Ett förkläde är ett ledigt och följsamt plagg som skyddar samtidigt som det inte är för varmt att bära det när man arbetar i högt tempo nära heta grytor och stekbord. Särskilda kockbyxor kan ha fickor och andra detaljer som är särskilt användbara för dem som tillbringar mycket tid i kök. Svart och vitt har alltid varit gångbara färger i kökssammanhang. Fördelen med ett vit plagg som tål hög värme är att det lätt att tvätta bort fläckar och att man kan bleka plagget för att få det att se ut som nytt igen.

Hygieniskt och representativt

Hygien är a och o när man lagar mat. Det gäller inte minst i ett professionellt kök. Rena och praktiska kläder ger bra förutsättningar för att man ska kunna arbeta med hög precision och utifrån höga krav på perfekt hygien. I det sammanhanget kan huvudbonader som håller ordning på håret göra stor nytta. När vi lagar mat hemma händer det, oftare än vi kanske vill tro, att hårstrån faller ner i maten. När det gäller handhygien kan handskar behövas, då är det i regel engångshandskar som gäller. En sommelier som hanterar värdefulla viner på en lyxrestaurang kan behöva vita handskar, för att inte lämna fingeravtryck efter sig.

Många som arbetar i restaurangmiljö rör sig mellan köket och den lokal där gästerna vistas. Servitörer är ett exempel på det och i det fallet ska kläderna inte bara vara bekväma och hygieniska, utan även representativa för den stil som restaurangen står för. En långärmad skjorta och en väst är klassiskt för servitörer och även bartenders brukar passa i en sådan outfit. Personalens kläder kan faktiskt vara en viktigt del upplevelsen som gästerna får när de går ut och äter på restaurang.

Rätt kläder förbättrar prestationen

Kläder är en del av allas liv och bra arbetskläder är viktigt i många yrkesroller. Inte minst alla som arbetar i kök har stor nytta av plagg i riktigt bra kvalitet som är lätta att rengöra. Det är också viktigt med kläder som inte på något vis är i vägen under den kombination av grovarbete och finlir som hör till vardagen i ett kök. Proffsgarderoben har plagg i klassiska naturmaterial men även den senaste generationens smutsavvisande syntetmaterial som låter kläderna andas. Oavsett om du är ute efter en klassisk kockrock, en kostym avsedd för tuffa tag eller en mössa som håller ordning på håret, så kommer du att hitta det du söker.