Fötterna ska bära oss många år och de får stå ut med mycket under sin livstid. Som ung tänker man kanske inte speciellt mycket på att välja rätt arbetsskor och hur fötterna kommer att må senare i livet. En bra funktion i fötternas ben, muskler och leder är otroligt viktig för att nervsignalerna som skickas till hjärnan ska fungera. Det är därifrån informationen kommer om var vi har fötterna, och hur kroppen ska balanseras efter det. Det är alltså mycket viktigt att ta hand om dem på bästa sätt bland annat genom att välja rätt arbetsskor. Tänk på att det är fötterna som tar dig dit du är på väg och som ger stöd och balans i varje steg i livet.

Precis som att många inte tänker på att väja rätt arbetsskor, så glömmer många att tänka ur ett hållbart perspektiv när de ska göra sitt val av skor. Ett företag som tar ansvar för miljön är Adidas som tillverkar skor gjorda av plast från havet i syfte att minska plastutsläppen.

Arbetsskor av bra kvalitet

Arbetsskor inom vård och kök

Olika yrken kräver olika typer av arbetsskor lika väl som löpning kräver annan typ av skor än fotboll. Trots att de flesta som arbetar inom vården känner till vikten av att använda bra arbetsskor, är det många som drabbas av belastningsskador. Inom vården går och står man i stort sett hela dagen och det kan vara hårda golv i långa korridorer och kulvertar. Det krävs skor med riktigt bra stötdämpning. Öppna sandaler fungerar för en del fötter medans andra kanske mår bättre av täckta ovandelar. Om du har arbetsuppgifter med risk för att du spiller något på skorna ska de också vara lätta att göra rena. Om du jobbar inom hemtjänsten och är utomhus ibland måste du tänka på att ha skor som är halksäkra.

Om du jobbar inom kök och restaurang vet du att man blir riktigt trött i både fötter och ben efter ett arbetspass. Här krävs det bra arbetsskor som skyddar dig och dina fötter. I kök använder många skor med tåhätta för här finns risk för att bränna sig om något faller ner på fötterna. Man ska också stå stadigt och skorna ska ha bra passform. Här gäller det också individuellt vad man mår bra av. Ett par tunga rejäla skor fungerar för en person medans en annan vill ha ett par lättare. Att sulan är halkfri är ett krav. För serveringspersonalen gäller stötdämpande skor som tål att man går mycket en lång arbetsdag.

Arbete inom handel eller bygge

Att rekommendera ett par bra arbetsskor för dig som arbetar inom handel eller på kontor är lättare sagt än gjort. Inom många av dessa yrken finns en osynlig regel att man ska ha höga klackar och moderna skor. Det finns både snygga och moderna skor som är bra för fötterna! För dig som måste ha klackar gäller att välja en som är stadig, halkfri och tyst. Innersulan ska vara dämpande i hälen men även framfoten måste ha god dämpning eftersom det är där all vikt hamnar. Du som jobbar på kontor kan se till att ha ett ombyte av skor med dig, och speciellt under vintertid byta om till ett par luftigare skor under dagen.

Inom bygge och industri behöver man nog knappt nämna vikten av att ha bra arbetsskor. På de flesta arbetsplatser finns det regler för vilka skor som måste användas för att ge skydd mot skador. Skyddsskorna måste vara tillverkade enligt EUs direktiv och baskraven markeras med SB. EUs baskrav är bland annat spiktrampskydd, mönstrad slitsula, vattenavvisande läder och antistatiska egenskaper. Därefter delas kraven in i olika klasser och olika arbetsuppgifter kräver olika beteckningar förutom baskraven. Arbetsskor som räknas som skyddsskor ska alltid ha en stålhätta som klarar en viss belastning och det finns även lätta skyddsskor som klarar något mindre belastning. Vissa arbetsmiljöer kräver till exempel att skorna ska avleda statisk elektricitet och för arbete med kemikalier gäller lätta skyddsskor eller skyddsskor med ett tillägg. För användning av iläggssulor ska man endast använda såna som tillverkaren godkänner, annars gäller inte CE-märkningen.

Ta hand om dina fötter

Även fötterna åldras och behöver omtanke. Förutom att använda bra arbetsskor är det viktigt att ta hand om fötterna på bästa sätt. Ju bättre du tar hand om dina fötter desto längre kommer de att hålla sig i bra skick. Genom regelbunden fotvård och användning av bra arbetsskor ger du dem bästa utgångsläge. Olika tillstånd som graviditet, reumatism och diabetes gör fötterna extra känsliga och i större behov av vård. Bra fotvårdsprodukter, hygien och emellanåt professionell fotvård bör du unna dem. Tänk också på att skostorleken ibland ändras, mät därför dina fötter ibland.

Arbetar du inte? Du behöver inte längre använda speciella arbetsskor, men fötterna behöver fortfarande bra skor. När du kommer upp i ålder blir dina fötter känsligare. Huden blir tunnare och på grund av sämre blodcirkulation fryser man även lättare om fötterna. Fettkuddarna på hälen som ger en naturlig stötdämpning minskar och nu är det mycket viktigt att använda skor med bra dämpning.